Περιγραφή Μεράστρι

Τι να πρωτοπούμε για το εστιατόριο Μεράστρι στο Ηράκλειο? Ας αρχίσου με τα βασικά. Η Κρητική κουζίνα δεν είναι μόνο μία. Από νομό σε νομό οι συνταγές μένουν ίδιες και ταυτόχρονα αλλάζουν, καθώς η κατσαρόλα ακολουθεί τις ιδιαιτερότητες του τοπίου, τη χλωρίδα και την πανίδα, που βασικά ευθύνονται για την παραλλαγή των πρώτων υλών. Η περιοχή του Ηρακλείου είναι η περιοχή των αμπελώνων, των ήπιων βουνών, ένα τοπίο που θυμίζει έντονα Τοσκάνη. Δίπλα στους αμπελώνες και πάνω στις ράχες των βουνών μεγαλώνουν τα νοστιμότερα αμνοερίφια της επικράτειας, με τρόπο απόλυτα (αν και άτυπα) βιολογικό. Το ρίφι εδώ λατρεύεται σαν εφήμερος θεός, ο οποίος βιώνει την υπέρτατη δόξα του οφτού στον ξυλόφουρνο – με τεράστιες κυδωνάτες λασηθιώτικες πατάτες να παίρνουν όλη τη γλύκα των υγρών του – ή κομμένο στα τέσσερα και ψημένο ”αντικρυστό” στις χαμηλές σούβλες γύρω από τη φωτιά.

Και το μενού στο εστιατόριο Μεράστρι στο Ηράκλειο των τοπικών σπεσιαλιτέ συνεχίζεται με τυροπιτάκια ή σαρικοπιτάκια με μέλι ή σκέτα, αφού κοντά στο ρίφι ευδοκιμούν, φυσικά και τα παράγωγα του – ήτοι, πεντανόστιμα φρέσκα κατσικίσια τυριά και στάκα.

Στην εξοχή η ζωή περνάει από τραπέζι σε τραπέζωμα κι από εκεί στο επόμενο τσιμπούσι. Ωστόσο στις πόλεις και τις τουριστικές περιοχές η νοστιμιά δεν είναι κάτι το αυτονόητο και το Ηρακλειώτικο Μεράστρι, πιστοποιημένο από την Concred και με βραβεία Gourmet από το 2006 ως σήμερα, είναι από τα λίγα μέρη που τιμούν το γράμμα της παράδοσης!

Με αυτές τις αρχές και αυτή τη φιλοσοφία, το εστιατόριο Μεράστρι στο Ηράκλειο λειτουργεί και προσφέρει νοστιμότατα παραδοσιακά πιάτα, με τον ξυλόφουρνο να πρωτοστατεί στην κουζίνα και τα χειροποίητα ζυμαρικά που ψήνονται σε ζωμό από ζυγούρι και σερβίρονται με ξερό ανθότυρο. Ζυμωτό ψωμί, κορονέικες ελιές, σαλάτες με αγριοράδικο και σταμναγκάθι, σπιτικός μούστος για τη μουσταλευριά, Ανωγειανό απάκι, Κρητικά τυριά όπως ανθόγαλα, κατσοχοίρι και στάκα, κατσικάκι με ασκολίμπρους, χοιρινό με σελινόριζα, βραστό ζυγούρι, σίγλινα Κρήτης, ομελέτα με άγρια χόρτα Κρήτης (αρχατζίκους, κακαυλίθρες, μάραθο, πράσα, γλυκοσιρίδες, γαλατσίδες, γουρνοβίζα, τσιμούλια), χορτόπιτες και σαρικόπιτες, χυλοπίτες χωριάτικες, σκιουφιχτά λαζάνια στο κρετόζουμο με ανθότυρο και το σπεσιαλιτέ οφτό αρνί με πατάτες στον ξυλόφουρνο, εξαιρετικό παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο, όλες οι ετικέτες του Κρητικού αμπελώνα και όλα αυτά στο ρομαντικό ντεκόρ ενός πανέμορφου νεοκλασικού, σαν ζεστό σπιτικό του άλλοτε…

Ανωγειανοί στην καταγωγή και στην ψυχή, οι ιδιοκτήτες του εστιατόριο Μεράστρι στο Ηράκλειο, δημιουργούν πάνω σ΄ αυτό που ξέρουν καλά: τα αιγοπρόβατα του Ψηλορείτη. Παίζουν με τις γεύσεις του γιορταστικού τραπεζιού της περιοχής τους, δίνοντας τις πιο ”φίνες” και αγαπημένες γευστικές αποχρώσεις της Κρητικής κουζίνας. Γεύσεις, που ξυπνούν μνήμες και αρώματα που αναδύουν την αίσθηση της αυθεντικότητας.


Τύπος εστιατορίου:

Εστιατόριο

Κουζίνα εστιατορίου:

Ελληνική, Κρητική

Εύρος τιμής:

15€-25€

Τρόποι πληρωμής:

VISA, Mastercard

Τηλέφωνο:

2810221910, 6973806451

Διεύθυνση:

Χρυσοστόμου 17, Ηράκλειο 71306 - 71306

Υπηρεσίες:
Κατάλληλο για: